vrijdag 7 januari 2011

Liefde

Liefde. Wat is dat? Door mijn ervaringen kan ik haast beter vertellen wat het niet is, dan wat het wel is. Tenminste, als ik me beperk tot de relaties en vriendschappen die ik altijd heb gehad. Gelukkig geven een paar vriendschappen van de laatste anderhalf jaar meer hoop.

Als ik ga vertellen wat liefde niet is, komt er vooral een hoop zurigheid, veroorzaakt door veel verdriet en teleurstelling, bij mij naar boven. Vaak benadruk ik die zurigheid. Meestal door me erg sceptisch over liefde of relaties uit te laten. Alleen een goed luisteraar zal weten dat ik niet zozeer sceptisch ben, maar dat achter die scepticisme een zwartgallige vorm van humor zit. En dat, hoe zwartgallig soms ook, achter die humor, nog altijd hoop te vinden is.

Waar komt die hoop toch vandaan? De ervaringen die ik tot nu toe heb gehad, zijn niet bepaald hoopgevend. En eerlijk gezegd, is het ook niet de standaard liefde tussen een man en een vrouw waar ik nog langer echt op hoop (of wacht). Ik zal daarin mijn eigen weg moeten gaan. Niet iedereen zal dat waarschijnlijk even goed kunnen begrijpen, maar daar kan (en mag) ik me niet langer door tegen laten houden.

Waar ik wel nog steeds op hoop, is meer te vatten onder de noemer 'universele liefde' of 'liefde voor het leven'. Echte liefde! Passie. Iets in mij blijft roepen, schreeuwen en vechten om het leven, met alles en iedereen wat er op me afkomt, volledig te omarmen.

Vaak wordt mij verweten dat ik naïef ben. Te goed van hart. Te weinig wantrouwend. Teveel gevoelsmens. Als ik vanuit mijn gevoel iets roep, krijg ik ook vaak ongevoelige kritiek terug. Soms ook terecht. Maar ik heb liever dat ik teveel gevoelsmens en net iets te naïef ben, dan dat ik mijn wereld met een te hoog zuurgehalte bekijk.

En ja, ik geef vaak zelf ook flink kritiek. Op politiek, op onbegrip, op slecht beleid, op ongelijkheid. Maar alle kritiek die ik geef, is gebaseerd op mijn liefde voor het leven, mijn streven naar gelijkwaardigheid voor elk mens en naar een betere, mooiere wereld en mijn geloof in al het moois in de mens.

Ik kies vanuit mijn diepste gevoel, voor wat positief is en mee bouwt aan een betere wereld. En vanuit datzelfde gevoel wijs ik alles wat afbreekt af. Noem het naïef, noem het dom. Ik noem het liefde. Liefde voor het leven.

2 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat je de liefde met je liefste gaat tegenkomen, ze is er, ze bestaat en ze is echt

    Liefs
    i

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Liefde is er in alle soorten. Fijn om te lezen dat je de liefde voor het leven intens ervaart en ook van wel oprechte vriendschappen. En wat een ander zegt....daar kan jij mee doen wat jij wil ;-)
    Wen

    BeantwoordenVerwijderen