maandag 17 november 2014

Het Zwarte Pieten Tribunaal

Ik kreeg vannacht een idee. Of het uitvoerbaar is, weet ik niet. En misschien kunnen anderen (die meer organisatietalent hebben) dit idee oppakken.

Wat nou als we allemaal een tijdje onze mond houden over Zwarte Piet. We houden het feest zoals het nu is georganiseerd, met alle mogelijke variaties die ondertussen bedacht en gepland zijn. En we geven verder gewoon onze mening niet. Niemand is racist, niemand is overgevoelig, niemand zielig, bang, kortzichtig of boos. Klaar! Over! Uit!

Ondertussen organiseren we met een aantal welwillende mensen een soort tribunaal, waarin zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet aan het woord komen. De tegenstanders krijgen tijdens dit tribunaal vollop ruimte om te vertellen waarom zij Zwarte Piet racistisch vinden en waarom hij weg moet. Voorstanders krijgen vervolgens alle ruimte om te vertellen waarom Zwarte Piet niet racistisch is en waarom hij moet blijven. Eventueel kan dit hele evenement opgenomen en op TV uitgezonden worden.

Voorwaarde is dat geen van de aanwezigen een andere aanwezige uitjouwt, belachelijk maakt of bedreigt. We luisteren allemaal vol respect naar wat de ander te vertellen heeft. We proberen ons te verplaatsen in het gevoel van de spreker en te begrijpen waar een bepaalde stellingname vandaan komt.

Misschien kan op deze manier een klimaat gecreëerd worden waarbij de stemming weer wat milder wordt en kunnen we zo uiteindelijk aan het einde van het tribunaal gezamelijk een standpunt opstellen waar misschien niet iedereen het 100% mee eens is, maar die wel uitdrukking geeft aan alle gevoeligheden en een advies geeft over hoe daarmee om kan worden gegaan.

Als aanwezigen denk ik dus aan een zo gemeleerd mogelijk gezelschap van zowel voor- als tegenstanders. En een jury van mensen die enigszins boven die mening staan. Daarnaast denk ik dat het een goed idee zou zijn om zowel Henk Westbroek als Anouk hierbij uit te nodigen. Beiden omdat ze een tegengestelde mening hebben, waarvoor ze ondertussen flink bedreigd zijn. En een paar mensen met historische kennis over Sint Nicolaas en de ontwikkeling van het Sinterklaasfeest.

Volgens mij moet zoiets uitvoerbaar zijn. Toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten