zaterdag 31 maart 2018

Bestellen



"Ja, maar het beest was toch al dood. Dan kan ik het net zo goed opeten."


Heel vaak hoor ik dit als argument om vlees te eten. En ja, dat het beest al dood was voordat je kocht, dat klopt. En nee, daar verander je niets meer aan. Maar kan je het dan inderdaad net zo goed toch maar opeten?

Supermarkten (en ook andere winkels) baseren hun bestellingen voor morgen (of volgende week) op de aankopen die jij vandaag doet. Als er vandaag ineens heel veel meer bananen verkocht worden dan anders, dan zal de inkoopmanager er direct voor zorgen dat er morgen (of volgende week) heel veel meer bananen in de winkel liggen, zodat aan de vraag naar bananen kan worden voldaan. Als er ineens heel veel minder bananen verkocht worden, zal de inkoopmanager ook daarop reageren door heel veel minder nieuwe bananen bij te bestellen.

Voor vlees (en andere dierlijke producten) geldt dat niet anders natuurlijk. Met elk stuk vlees dat je vandaag in je winkelwagen stopt, plaats je de bestelling voor een nieuw stuk vlees in de nabije toekomst en geef je direct een nieuwe opdracht tot het doden van een levend wezen. Als je het stuk vlees bij de supermarkt (of slager) laat liggen, zal dit stuk vlees uiteindelijk ook niet meer bestelt worden, en zullen er dus uiteindelijk ook minder dieren gedood hoeven te worden.

"Ja, maar ik was op een feestje en het vlees was dus al gekocht. Dan maakt het niet zoveel meer uit toch?"


Ja, ook dan maakt het uit. Want wat denk je dat jouw gastvrouw of -heer bij een volgend feestje doet als de bakken met nootjes volledig leeg zijn, maar er wel een hoop blokken kaas en plakken worst weggegooid moeten worden? Juist; meer nootjes inslaan en veel minder kaas en vlees. En zelfs bij jou thuis werkt dat zo. Of je nu zelf de boodschappen doet, of dat jouw partner, ouders of andere huisgenoten dit doen; als jij het vlees laat staan, zal het ook niet meer (of in elk geval minder) gekocht worden.

Je kan het leed uit het verleden (en/of van dit moment) niet meer tegenhouden. Die bestellingen heb je door je eigen koop- en eetgedrag in het verleden al geplaatst. Je kan het leed in de toekomst echter wel drastisch verminderen. En er in elk geval voor zorgen dat het bloed niet meer aan jouw handen kleeft.

The choice is yours!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten