dinsdag 23 november 2010

Recht van de sterkste?

Onze samenleving verhard. Dat is al langer zo. Maar met het aantreden van het nieuwe kabinet wordt het wel heel erg duidelijk. Het klinkt nog het meest door in het regeringsakkoord, waarin gesteld staat dat wie een inbreker in zijn huis betrapt, deze zelf hardhandig mag aanpakken.

Vooral minister Opstelten is groot voorstander van dit plan en roept met groot bombarie dat een willekeurige inbreker niet hoeft te denken dat Opstelten gewillig zal toekijken hoe zijn huis leeg wordt gehaald.

In eerste instantie dacht ik; Goed plan! Als huis- of winkeleigenaar heb je het volste recht om niet alleen je eigen lijf en leden of die van je huisgenoten te beschermen, maar ook je eigendommen. Daar hebben anderen van af en uit te blijven. Een inbreker die met een gewelddadige huiseigenaar te maken krijgt, moet niet miepen, maar de klappen die hij krijgt op de koop toe nemen. Risico van het vak.

Ik wil toch een scherpe kanttekening plaatsen tegen dit plan. Is dit nieuwe recht tot bescherming van je eigendommen wel echt een recht? Is het niet meer een middel om het gat wat veroorzaakt wordt door een schrijnend tekort aan blauw op straat te compenseren? Als dat het geval is, wordt het straks min of meer ons burgerplicht om een inbreker eigenhandig aan te pakken.

Een dergelijke 'burgerplicht' is natuurlijk koren op de molen voor verzekeringsmaatschappijen. Die zien hun kans schoon en zullen de huiseigenaar aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid;

"U was thuis toen uw huis werd leeggehaald? En u deed niets?"
"Jawel, ik heb meteen 112 gebeld."
"En vervolgens bent u gaan wachten op de politie? U heeft verder helemaal niets gedaan om de inbrekers tegen te houden? Tja, in dat geval is het toch wel een beetje uw eigen schuld dat u alles bent kwijt geraakt. Dan kunt u van ons toch niet verwachten dat wij de schade gaan vergoeden."

Een stap verder komen we uit bij de politie;

"U heeft inbrekers in huis? Nou, als u eerst zelf even uw best doet om ze te verjagen, dan kunt u later wel even aangifte doen voor de schade. Wat zegt u? U durft dat niet? Tja, u kunt natuurlijk niet van ons verwachten dat wij met groot materieel uitrukken, omdat u zelf een bange schijterd bent."

Alleen als je aan de telefoon de agent aan de andere kant van de lijn kan overtuigen dat je echt niet in staat bent om de inbrekers te lijf te gaan, zal men misschien nog willen komen opdraven. Maar groter is de kans dat er pas een agent komt, als het huis al leeg is gehaald, om nog even het signalement van de dader op te nemen.

Denk je dat je niet zelf in staat bent tot het verwijderen van inbrekers uit jouw huis, dan zul je hiervoor al snel ter verantwoording worden geroepen. Je zult dan zelf aan moeten tonen dat het je toch echt aan de lichamelijke en mentale kwaliteiten ontbreekt om een ander te lijf te gaan. Of met behulp van foto's bewijzen dat de inbrekers in kwestie toch echt tot op de tanden waren bewapend.

De omgekeerde wereld!

Misschien vind je bovenstaande een beetje vergezocht. Maar die wielklem was ook ooit bedacht om auto-diefstal te voorkomen en niet om een foutparkeerder flink te bestraffen. En kentekenplaten zijn ook nooit bedoeld geweest om hardrijders te kunnen flitsen. Dus waarom zou deze maatregel niet uiteindelijk in ons nadeel kunnen worden gebruikt?

4 opmerkingen:

  1. Wat ik jammer vind aan je blog, is dat je het richt op de ensen die wel op straat staan voor onze veiligheid. Dat je de mannen en vrouwen politieagent op straat in een hoekje zet dat het hun schuld zou zijn als ze niet komen. Terwijl dat juist degene zijn die als ze een verdachte oppakken het risico lopen om neergeschoten of gestoken te worden. Terwijl dat de mensen zijn die het voor je opnemen als je uit een kroeg loopt en belaagd wordt door een groep mensen. Zet hun niet in het verdom hoekje, maar pak het puur op beleid. Op de mensen die die regels verzinnen achter hun buro. En wat betreft zelf je huis beschermen vind ik niet meer als normaal. Maar het moet niet zijn dat als jij je spulletjes verdedigd, je dan ook nog aangeklaagd wordt omdat die inbreker zo zielig is. Want dat is iets wat op dit moment ook veel gebeurd. Dat er teveel geluisterd wordt met hoe zware jeugd die inbreker wel niet gehad heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is maar goed dat ik al jaren lid ben van een schietclub. Het kan nog wel eens van pas gaan komen in dit steeds achterlijker wordende land.

    Maar waarom laten we geen wapenbezit toe in dit land dan kunnen we elkaar gaan afschieten. Te beginnen met de politie en malloten die dit bedenken. Want ik schiet beter dan de meeste politie agenten.

    Het is nu wachten op overvallers die mensen doodleuk gaan afmaken als ze tegengewerkt gaan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi David,

    Dank je!

    Het is een punt dat ik in mijn blog uiteindelijk niet heel erg beschreven heb, maar waar ik wel aan heb zitten denken.

    Naarmate de gemiddelde huiseigenaar zichzelf steeds beter zal verdedigen bij inbraak, zal de inbreker inderdaad ook zichzelf beter gaan bewapenen... met alle ellende van dien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben het wel eens met dit blog. Je kunt niet verwachten dat mensen zichzelf kunnen verdedigen, om daarmee het gebrek aan blauw op straat te compenseren.

    Laten we nu niet afglijden naar het niveua van Amerika, waarin de meeste mensen een vuurwapen in huis halen om zichzelf te beschermen. Het lijkt erg op een wapenwedloop zoals Sander aangeeft hierboven.

    BeantwoordenVerwijderen