maandag 29 november 2010

Schandpaal

Herinnert u zich de afgelopen weken nog? Diverse kamerleden van de PVV kwamen in opspraak vanwege wat akkefietjes uit het verleden. Het ene akkefietje wat recenter dan de ander. Eén kamerlid kwam daarbij in het bijzonder naar voren als iemand die het niet altijd even nauw neemt met wettelijke en algemeen beschaafde omgangsnormen. Voor RTL-nieuws was dit aanleiding om een enquête te houden onder alle kamerleden met onder andere de vraag of zij – per ongeluk – een strafblad hadden. Bij de meeste partijen kwam er wel een enkele deugniet naar voren. De PVV spande echter toch de kroon met een stuk of zeven ex-delinquenten in haar gelederen.

De reactie van Geert Wilders, na een aantal heftige gesprekken met enkele van zijn ex-crimineeltjes, was dat de media bezig was met een heksenjacht op zijn partij. En dat het verder allemaal maar zwaar overdreven was. Men moest niet zo zeuren.

Echter, Geert Wilders moet zelf niet zo zeuren. Wat hem en zijn partij nu overkomt is puur kabinetsbeleid. Beleid waar hij zelf, dankzij zijn gedoogsteun, verantwoordelijk voor is..

Minister Opstelten van Veiligheid was vorige week al breed uitgemeten in het nieuws met zijn oproep aan huiseigenaren en winkeliers om inbrekers en overvallers toch vooral zelf aan te pakken. Als een zielige inbreker of overvaller daarmee iets te hard wordt aangepakt, hoeft degene die zijn bezit beschermt zich daar verder geen zorgen over te maken. Aan de veiligheid van de huiseigenaar of winkelier ging de minister (die daar zelf verantwoordelijk voor is) gemakshalve maar even voorbij.

Vanochtend kwam dezelfde minister met het lumineuze idee om schoolgaande drugsgebruikertjes flink aan de schandpaal te nagelen. Wanneer een scholier betrapt wordt op het gebruik van drugs, moet zijn hele school - het volledige schoolbestuur, alle docenten en mede-leerlingen, en(!) hun ouders – daarvan op de hoogte worden gebracht. Zoveel mogelijk mensen moeten weten van de misdragingen van het straatschoffie. Een op drugsgebruik betrapt scholiertje moet door zoveel mogelijk op straat aangewezen en bespot kunnen worden. Zo erg, dat hij uit schaamte eigenlijk niet meer de straat op durft.

Het enige wat voor Opstelten niet hoeft, is een verplichte melding van het drugsgebruik bij de politie. Hij zegt het nog niet hardop, maar eigenlijk heeft hij liever dat het helemaal niet bij de politie wordt gemeld. Laat de sociale controle (en de angst voor schaamte) zijn werk maar doen.

En daarmee is de trend nu toch wel duidelijk gezet door dit kabinet. De boodschap die de VVD, samen met het CDA en gesteund door de PVV, verkondigd is uiteindelijk: “Beste burger, zoekt u het alstublieft vooral zelf uit.”

Er moeten miljarden bezuinigd worden. Overal moet op geminderd worden. Dus meer blauw op straat zit er deze kabinetsperiode echt niet in. Rekent u maar op fors minder. En dat kan alleen maar opgevangen worden, als u, de burger, het heft in eigen handen neemt. Dus, als iemand u iets aandoet, dan stapt u niet naar de politie, of de rechter. Nee, dan slaat u er zelf keihard op los. Als uw buren zich bezig houden met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, dan gaat u niet op zoek naar het nummer van de anonieme tiplijn. Nee, u maakt foto's van het wangedrag van uw buren, en zet ze op het internet. Bij voorkeur stuurt u ze aan geenstijl. Die weten wel raad met uw verhaal. En als u geen foto's heeft kunnen maken, of als het door u gesignaleerde wangedrag niet in beeld te vangen is, dan is uw verhaal vast goed genoeg om het ook wel in woorden alleen de wereld in te schoppen. Over bewijslast hoeft u zich in elk geval echt geen zorgen te maken. De door u beschuldigde kan hooguit roepen dat u hem vals beschuldigd. Aangifte doen van uw laster zal minstens net zoveel, zoniet meer, moeite kosten dan (succesvol) aangifte doen van drugsgebruik door een scholier. De media is effectiever!

Denkt u overigens niet dat bovengenoemd idee van minister Opstelten zal leiden tot minder drugsgebruik onder jongeren. Jongeren die regelmatig drugs gebruiken weten heus wel hoe zij dit stiekem, zonder betrapt te worden, moeten doen. Degene die betrapt wordt, is het sulletje van de klas. Hij die uit zichzelf waarschijnlijk nooit een joint zal roken, maar die psychisch onder druk wordt gezet door zijn klasgenoten om het vooral eens een keertje te proberen. Hij die eigenlijk niet wil, maar die zwicht onder argumenten als; 'Kom op man! Je bent toch geen mietje?” of; “Alleen een homo is te bangeschijterig om het niet te durven”. En valse beloftes als; “Nee joh, niemand gaat erachter komen!” en “Wij zorgen er wel voor dat je niet wordt betrapt”. Hij die, eenmaal overgehaald, de (vooraf voor hem gedraaide) joint, twijfelend en met tegenzin, aansteekt op het moment dat de congierge het fietsenhok in loopt...

1 opmerking:

  1. Daar heb je weer een punt!
    Vooral het laatste stukje sprak me erg aan, helaas is dit wel heel dichtbij mij gebeurd......
    En wat betreft het heft in eigen hand nemen, tja, ik kan het wel begrijpen dat sommige mensen het doen...alleen is het de bedoeling niet. Je wordt haast gedwongen dit te doen tegenwoordig, erg jammer!!!

    BeantwoordenVerwijderen