donderdag 1 februari 2018

Honds

In China en sommige andere Aziatische landen eten ze hond. In het westen vinden we dat een barbaars gebruik. Omdat het om honden gaat, en omdat wij, westerlingen, honden leuk vinden. Leuker in ieder geval dan koeien, kippen en varkens. Dat de dieren die wij eten vaak net zo intelligent en gevoelig zijn als honden en soms zelfs intelligenter of gevoeliger doet er voor ons niet toe. Het gaat om het idee.

Het is zo gemakkelijk om naar de ander te wijzen, maar Azië is niet het enige werelddeel waar honden op gruwelijke wijze de dood moeten vinden voor het plezier van de mens. In Spanje, een modern, westers en zelfs Europees land, hetzelfde land van stierengevechten en stierenrennen, is het gebruikelijk om aan het einde van de jachtseizoen de daarvoor gebruikte en vervolgens overbodig geworden jachthonden op de meest vreselijke manieren om te brengen.

Zo dichtbij, maar wij maken ons liever druk om de barbaarse Chinees of Koreaan.

En nee, nu naar Spanje gaan wijzen is ook het antwoord niet. Want uiteindelijk maakt het geen klap uit. Hond, kat, koe, kip, varken, schaap, geit, konijn, eend, gans, of al die andere dieren die voor ons plezier op wat voor manier dan ook ellendige levens moeten leiden om vervolgens op ellendige wijze de dood moeten vinden. Op weg naar ons bord, onze kleding, ons vermaak. Het is allemaal even gewetenloos en barbaars.

En het ergste van alles; het is zo volledig overbodig. Zo nutteloos. Wij kunnen zonder een centje pijn, zonder enig verlies van onze gezondheid en/of comfort, en zelfs zonder ons zorgen te maken of ons eten dan nog wel lekker smaakt, zo een eind maken aan al dat leed.

Je kan de wereld niet in je eentje veranderen. Ik ook niet. Maar je kan wel besluiten om er in ieder geval niet meer aan mee te doen. Om voor dit soort ellende niet meer te betalen. En hoe meer mensen dat besluit durven te nemen, hoe groter het effect ervan zal zijn. Op onze wereld en op onze waardigheid.

Stop met dit monsterlijk gedrag. Luister naar je geweten, naar je hart. Durf weer menselijk te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten