zondag 23 oktober 2016

Muzikaal blogje: Gesnaard

Van de week kwam ik op Facebook onderstaande video tegen van een man die een schop, welke tot 3-snarige gitaar was omgebouwd, bespeelde.



Ik moest daarbij meteen aan een video denken van Steve Vai, die op een gitaar met 3 gitaarhalzen zat te spelen.



Iets andere koek dus. Maar allebei op hun eigen manier even indrukwekkend. Dat verschil van aantal snaren bracht me op het idee van dit blog, met als thema het aantal snaren dat op een gitaar kan zitten.

Een schop ombouwen tot gitaar wordt wel vaker gedaan. Tik de woorden shovel guitar in als zoekfunctie op youtube en je krijgt genoeg voorbeelden. Hier volgt een video met een 1-snarige schop/gitaar.



Ook andersoortige gitaren met maar 1 snaar zijn overigens al lang niet meer bijzonder. Van standaard accoustische gitaren waar maar 1 snaar op is gezet, tot instrumenten die van sigarenkistjes zijn gebouwd. Op Youtube zijn daar meer dan voldoende voorbeelden van te vinden.

In de jaren 90 veroverden The Presidents Of The United States de wereld met hits als Lump en Peaches. Deze band gebruikte op zich normale gitaren, maar zetten er maar 2 of 3 snaren op.



In plaats van minder snaren te gebruiken, kan je natuurlijk ook meerdere personen gebruiken om alle snaren van je gitaar te kunnen benutten, zoals in deze bewerking van Metallica's One. Overigens wel gespeeld op een 8-snarige gitaar.



De 12-snarige gitaar is vrij bekend. Hij ziet er uit als een gewone 6-snarige gitaar, maar vlak onder elke snaar zit een 2-de snaar, welke de gitaar een heel ander geluid geeft.



Ook deze gitaar heeft 6 snaren meer dan een gewone gitaar. In deze vorm heet het een harpgitaar.



Er zijn overigens ook harpgitaren met nog veel meer snaren. Van de video's die ik tot nu toe heb gevonden steekt dit exemplaar wel de kroon.



Het aantal snaren dat je in één instrument kan stoppen, is natuurlijk eindeloos. Op een gegeven moment wordt het echter wel onbespeelbaar. Maar met een beetje fantasie is ook dat altijd wel op te lossen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten