maandag 7 november 2016

Moet!

Veel mensen hebben moeite met het woord moeten. Want stel je voor dat ze ook daadwerkelijk echt iets moeten. Daar moet je toch niet aan denken! Of juist wel?

Maar is moeten wel zo erg? Is moeten wel de donkere wolk waar zoveel mensen aan moeten denken bij het woord moeten? Of moeten we niet eens wat anders over moeten gaan denken?

Veel mensen denken bij het woord moeten aan een opgelegd iets van buiten af. Een verplichting waar je aan moet voldoen. Maar het woord moeten wordt volgens mij vaak niet zo bedoeld.

Vaak wordt het woord moeten gebruikt om een soort van voorwaarde aan te geven. Om veel geld te verdienen moet je hard werken. Als je honger hebt, moet je eten. Je moet slapen. Dat betekent niet dat je perse hard moet werken, moet eten of moet slapen. Je kan er prima voor kiezen om dat allemaal niet te doen. De gevolgen daarvan moet je dan echter wel zelf dragen.

Moeten kan echter ook een innerlijke drang aangeven, een gevoel van binnenuit. Ik moet nog opruimen. Ja? Waarom? Wat gebeurt er wanneer je het niet doet? Ik moet dit of dat nog bereiken in het leven. Ja, prima! Veel succes. Ik moet luisteren naar mijn gevoel. Heel verstandig!

Sommige mensen kiezen ervoor om in plaats van het woord moeten het woord mogen te gebruiken. Je mag deze les nog leren. Je mag luisteren naar je gevoel. Alsof het dan ineens wel om een vrijwillige ingeving of een vrijblijvend verzoek gaat. Nee dus. Want negen op de tien keer wordt met dit mogen toch weer een noodzaak aangegeven om iets anders te bereiken, om een innerlijke hindernis te nemen of om verder te kunnen gaan.

Hoe dan ook; of dingen nu van boven af worden opgelegd, of van binnen uit komen, jij bent zelf degene die bepaalt hoeveel gewicht je aan een woord geeft. Voel jij je in een hoek gedrukt of verplicht tot iets wat jij niet wilt als iemand het woord moeten gebruikt, dan moet jij dat helemaal zelf weten. Vind jij, net als ik, dat het woord moeten vaak ook best een wat lichter gewicht mag krijgen, dan mag dat natuurlijk ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten