donderdag 3 november 2016

Onderscheid

Ik las net een stelling waar ik toch zo mijn bedenkingen over heb.

"Discriminatie gaat over 'ras' en niet over 'nationaliteit'".

Deze stelling klopt natuurlijk voor geen hout. Discriminatie gaat over onderscheid maken. En of dat onderscheid nou te maken heeft met huidskleur, geloof, ras, nationaliteit, muzikale voorkeur, seksuele voorkeur, wel of geen bril, ziekte of wat dan ook; Het is en blijft discriminatie als je onderscheid maakt tussen groepen mensen. Als je de ene groep mensen anders wil behandelen dan de andere groep mensen.

Racisme is een specifieke vorm van discriminatie die gaat over het maken van onderscheid op basis van ras. Net als dat homohaat discriminatie op basis van seksuele voorkeur is. Het een is niet erger of minder erg dan het ander.

Bovenstaande uitspraak werd gedaan in verband met de vervolging van Geert Wilders vanwege zijn 'Minder, Minder, Minder' uitspraken. En daarbij werd dus ook aangehaald dat de heer Wilders niet vervolgd zou moeten worden, omdat hij het met zijn uitspraken had over een nationaliteit en niet over een ras.

Nou wil ik hier geen mening geven over de vraag of de heer Wilders wel of niet vervolgd zou moeten worden. Daar heb ik zelf ernstig gemengde gevoelens bij. Maar te stellen dat hij niet vervolgd zou moeten worden omdat hij een nationaliteit wil uitsluiten (of in elk geval wil verminderen) en geen ras, dat is natuurlijk veel te kort door de bocht.

De stelling dat de uitspraak van Geert Wilders geen racisme is, omdat hij iets zegt over nationaliteit en niet over ras, leidt ook alleen maar af van waar het daadwerkelijk om gaat. Moeten we nu gaan uitzoeken/bediscussiëren of Marokkanen inderdaad slechts tot een nationaliteit behoren en niet tot een specifiek ras? Mij lijkt dat grote onzin. De heer Wilders wil een groep mensen uitsluiten. En hij heeft daarbij ook van te voren niet nagedacht over de vraag of die groep mensen nou een nationaliteit vormt of een ras. Het gaat om (een groep) mensen.

Stel dat de heer Wilders inderdaad, vanwege deze redenatie, van vervolging wordt vrijgesproken. Dan is de volgende stap dat hij ronduit mag zeggen dat hij minder Moslims wil in Nederland (voor zover hij dat al niet doet eigenlijk). Immers; moslim zijn heeft te maken met geloof en niet met ras. En is volgens bovenstaande uitspraak dus geen racisme.

Overigens wil ik ook hierbij niet zeggen dat 'Minder Moslims' erger is dan 'Minder Marokkanen'. Het maakt geen fluit uit. Het is hetzelfde als zeggen 'Minder brildragers' of 'Minder André Hazes liefhebbers'.

Discriminatie is discriminatie. In welke vorm dan ook. En in plaats van minder, willen wij (ik tenminste) meer. Meer liefde, meer gelijkwaardigheid, meer vrede, meer positiviteit, meer duurzaamheid, meer saamhorigheid, meer menswaardigheid. Meer, meer, meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten