donderdag 3 november 2016

X-men

Gisteren en vandaag heb ik een paar X-Men films bekeken. Puur fantasie natuurlijk. Over mutanten die allerlei dingen kunnen die gewone stervelingen niet kunnen. Hele uiteenlopende dingen. Sommige mutanten kunnen gedachten lezen, of via gedachten communiceren. Anderen kunnen zichzelf teleporteren (zonder beweging van plaats veranderen). Weer anderen kunnen dingen laten bewegen (telekinese), het plaatselijke weer beïnvloeden, of door muren heen lopen. En zo kan ik nog wel even doorgaan met mogelijke eigenschappen die mutanten zouden kunnen hebben.

De meeste mutanten willen het liefst een gewoon leven leiden. Vaak gaat dat niet doordat veel mutanten hun eigenschappen niet altijd verborgen kunnen houden. Sommige mutanten hebben een erg opvallend uiterlijk en vaak kost het veel oefening om hun krachten onder controle te houden.

Een aantal mutanten vindt het hun taak om hun bijzondere gaven in te zetten voor de mensheid. Een enkeling vindt echter dat zij superieur zijn aan gewone mensen en dus zouden moeten overheersen. Maar, zoals al gezegd, de meesten willen gewoon een normaal, rustig leven.

Veel gewone stervelingen zijn bang voor mutanten en vinden dat hun krachten afgenomen moeten worden of dat ze uitgeroeid moeten worden. Ook wordt er gepleit voor een registratie systeem, zodat de overheid weet wie mutant is en waar deze woont. Zonder mutanten echt te kennen, zonder te kijken naar de mens achter de mutant, worden ze bij voorbaat al gekenmerkt als gevaarlijk en vooral als ongewenst. Hierdoor voelen veel mutanten zich ook ongewenst en uitgesloten. Met als gevolg dat veel mutanten zich, zonder dat zij zich persé superieur voelen en zonder dat zij vanuit zichzelf slechte intenties hebben, toch bij die enkeling aansluiten die de wereld wil overheersen. De mutanten die vinden dat zij de mensheid moeten helpen (en beschermen) hebben er een flinke kluif om andere mutanten te bestrijden en worden tegelijkertijd geconfronteerd met het wantrouwen van 'gewone' mensen.

Gelukkig, denk ik aan het einde van zo'n film dan, is het allemaal maar fantasie en kunnen er ook geen parallellen getrokken worden met het echte leven. Immers; mutanten bestaan helemaal niet. Dus hoeven we voor niemand bang te zijn en hoeft niemand zich buitengesloten of ongewenst te voelen. Waarom ik er dan toch een blog over schrijf? Tja...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten