Ik zag deze link staan op Facebook en wilde daarop reageren. Die reactie is iets langer geworden dan de bedoeling was, ging een eigen leven leiden en werd een eigen FB bericht in plaats van een reactie. En ja, na enig nadenken, vind ik de tekst ook blogwaardig. Bij deze dus.
Na de geboorte van een kalf wordt deze meestal zo snel mogelijk bij de moeder weggehaald. Dit tot groot verdriet van met name de moeder. Een verdriet dat ze ook dagenlang uit en wat door merg en been gaat.
Wist je overigens dat de koe zwanger is geraakt zonder ooit een stier te hebben gezien? En dat ook de stier zelf geen moment in de buurt van de koe is geweest? De boer (of iemand anders) trekt eerst handmatig de stier af. Om vervolgens het zaad van de stier in te brengen bij de koe. Op een manier die, als het bij een mens gedaan werd, verkrachting zou worden genoemd. Zie je de beelden voor je? Mooi! Dat 'ritueel' wordt jaarlijks herhaald.
Waarom vraag je je dan af. Nou, net als bij mensen (en alle andere zoogdieren) geeft een koe alleen melk als het is bevallen. Dat heeft een reden; melk is bedoeld om baby's van de eigen soort, in het geval van de koe haar eigen kalf dus, mee te voeden.
Bij sommige vrouwen stagneert de aanmaak van melk soms, waardoor zij niet genoeg aan kan maken voor haar kind. Andere vrouwen maken juist weer wat meer aan dan perse nodig is. Gelukkig is melk redelijk uitwisselbaar, waardoor een teveel aan melk aan een andere baby gegeven kan worden.
Bij koeien werkt dat van nature net zo. Met behulp van boven beschreven bevruchtingstechniek is heeft de mens de melkkoe zodanig genetisch kunnen selecteren dat zij steeds meer melk is gaan geven. Onze eigen moeders houden na een tijdje op met melk geven. Terecht, want als baby wil je op een gegeven moment ook wel wat anders gaan eten.
Ergens is in onze cultuur echter het idee ontstaan dat wij mensen de babystatus toch nooit voldoende ontgroeien om op eigen kracht te kunnen overleven. Nee, we blijven moedermelk nodig hebben, is de overheersende overtuiging, en omdat onze eigen moeder geen melk meer geeft en op je 24e nog bij je moeder aan de tiet lebberen ook ietwat ongemakkelijk is, hebben we besloten dat we die melk maar bij een ander diersoort moeten halen.
De moderne mens is van nature gierig en gericht op maximale omzet. Elke druppel melk die een koe produceert willen wij zelf benutten. Een kalf dat ook graag melk drinkt bij de moeder houden heeft een negatief effect op het aantal liters melk dat voor ons mensen overblijft. En dat, lieve mensen, is de belangrijkste reden om een kalf zo snel mogelijk bij de koe weg te halen.
Of dat ook wel of juist niet minder diervriendelijk is? Ik las daarstraks van iemand de opmerking; 'een hond 7 keer slaan is ook minder diervriendelijk dan een hond 6 keer slaan'. Ik zal echter niemand een veer in zijn voluptueuze derrière steken voor het feit dat ie zijn hond 1 keer minder heeft geslagen.
Goed, heb ik nog iets gemist in deze uiteenzetting? Ja, zoals genoemd bezwangerd de boer de koe handmatig met zaad welke hij eveneens handmatig van de stier heeft afgetrokken (heeft u weer beeld?). Dit proces herhaald zich een keer of 6. Daarna is de koe lichamelijk uitgeput van bijna continu zwanger zijn en melk geven en neemt de aanmaak van melk langzaam af. Ook mentaal heeft zij het nodige voor haar kiezen gehad. Aanranding/verkrachting, ongewenste zwangerschap, en kinderen die meteen na de geboorte bij haar worden weggehaald. Tijd om eens alles te verwerken zou je denken. Nou, bijna; tijd om verwerkt te worden. Tot hamburger. Ter vergelijking; Een koe in de natuur kan 20 jaar worden. De uitgemolken koe wordt 5 of 6 jaar.
En dan heb ik nog niet beschreven wat er met de bij hun moeder weggehaalde kalfjes gebeurt. Nou ja, dat komt een volgende keer wel weer.
Ik zeg; drink smakelijk! Met name als je dit bericht leest bij het ontbijt of lunch, vergezeld van een lekkere glas...
Tip; je kan ook soja-, amandel-, haver- of een andere plantaardige 'melk' drinken. Lekkerder, gezonder en zeker weten diervriendelijker dan geld betalen voor bovenbeschreven praktijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten